Zalm met wittewijnsaus

AuteurCrafond NLCategorie,

Van Hans Belterman, culinair journalist bij het Algemeen Dagblad is het allereerste recept waarmee ik gasten wist te verbluffen en mag dus niet ontbreken.

 4 moten zalm
 3 druppels witte wijn (Riesling)
 peterselie
 1 ui, in vieren gesneden
 ½ blaadje laurier
 ½ theelepel zout
 4 zwarte peperkorrels, licht gekneusd
 200 ml room
 3 eierdooiers
 zout en peper
 1 theelepel fijngesneden bieslook

Breng de wijn met 2 dl. water aan de kook.
Voeg de peterseliestelen, het ui en blaadje laurier, ½ theelepel zout en de gekneusde peperkorrels toe. Laat gedurende 10 minuten heel zachtjes koken.
Spoel de moten zalm af met koud water en leg ze in het hete vocht. Pocheer de zalm ongeveer 10 minuten. Let op dat het water niet (weer) aan de kook raakt.
Neem de zalm uit het vocht en laat op keukenpapier uitlekken. Dek af met aluminiumfolie om warm te houden.
Zet het vuur weer hoger en laat het vocht inkoken tot ongeveer twee deciliter.
Zeef het vocht en breng het met de room wederom aan de kook.
Houd een klein beetje room achter, waarmee je de eierdooiers losroert.
Voeg hier een scheutje van het hete mengsel aan toe en roer door de saus.
Haal de pan van het vuur en klop de saus een halve minuut stevig met een garde.
Breng op smaak met wat zout en (witte) peper.

Leg de moten zalm op voorverwarmde borden, schenk de saus er rondom en garneer met wat bieslook.

Ingrediënten

 4 moten zalm
 3 druppels witte wijn (Riesling)
 peterselie
 1 ui, in vieren gesneden
 ½ blaadje laurier
 ½ theelepel zout
 4 zwarte peperkorrels, licht gekneusd
 200 ml room
 3 eierdooiers
 zout en peper
 1 theelepel fijngesneden bieslook

Aanwijzingen

1

Breng de wijn met 2 dl. water aan de kook.
Voeg de peterseliestelen, het ui en blaadje laurier, ½ theelepel zout en de gekneusde peperkorrels toe. Laat gedurende 10 minuten heel zachtjes koken.
Spoel de moten zalm af met koud water en leg ze in het hete vocht. Pocheer de zalm ongeveer 10 minuten. Let op dat het water niet (weer) aan de kook raakt.
Neem de zalm uit het vocht en laat op keukenpapier uitlekken. Dek af met aluminiumfolie om warm te houden.
Zet het vuur weer hoger en laat het vocht inkoken tot ongeveer twee deciliter.
Zeef het vocht en breng het met de room wederom aan de kook.
Houd een klein beetje room achter, waarmee je de eierdooiers losroert.
Voeg hier een scheutje van het hete mengsel aan toe en roer door de saus.
Haal de pan van het vuur en klop de saus een halve minuut stevig met een garde.
Breng op smaak met wat zout en (witte) peper.

Leg de moten zalm op voorverwarmde borden, schenk de saus er rondom en garneer met wat bieslook.

Zalm met wittewijnsaus
Dit bericht is gepost in . Bookmark de link.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *