Aubergines parmigiana

De klassieke Melanzana Parmigiana, oftewel aubergines met tomatensaus en mozzarella kan net zo goed zónder oven gemaakt worden.

 2 aubergines (1 kg)
 1 ui
 1 teen knoflook
 500 g passata di pomodoro
 (italiaanse) kruiden naar smaak
 geraspte parmigiano
 200 g mozzarella
 basilicum
 (olijf)olie
 zout en peper

Snijd de aubergines in plakken van ong. een halve cm. Dit kunnen zowel lange als ronde plakken zijn.
Met ronde plakken kun je mooi een sudderpan vullen, gebruik je de Crafond ovenschaal, snijd dan lange plakken.
Doe de aubergineplakken in een grote schaal met flink gezouten water en laat ze een kwartiertje liggen. Haal eruit, spoel af en laat ze nog eens een kwartier in een vergiet uitlekken.
Leg ze op keukenpapier om zoveel mogelijk vocht kwijt te raken. Bestrooi daarna met een beetje bloem.

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit ze in een beetje olijfolie en voeg de passata di pommodoro toe.
Breng op smaak met peper en zout en evt. italiaanse kruiden en laat een kwartiertje pruttelen.

Bak de aubergineplakken in olijfolie aan beide zijden goudbruin. Als je minder vet wilt gebruiken kun je ze ook grillen in de grillpan. Haal uit de pan en leg weer op keukenpapier om het teveel aan vet kwijt te raken.

Snijd de mozzarella in kleine stukjes en laat het overtollige vocht weglopen.

Doe een klein beetje tomatensaus in de sudderpan. Leg de aubergineplakken er op, zonder teveel te overlappen.
Bedek met weer wat tomatensaus en wat stukjes mozzarella en wat geraspte parmigiani.
Ga zo door tot de pan gevuld is, met een beetje geluk heb je 3 of 4 lagen. Eindig met geraspte kaas en een paar blaadjes basilicum.

Dek af met het aluminium deksel en zet op een laag vuurtje. Laat gedurende een minuut of 20 sudderen en verwijder dan het deksel. Kijk uit dat je het deksel niet schuin boven de pan houdt, want dan loopt er een hoop vocht in de pan.
Laat nog eens 5-10 minuten sudderen tot het teveel aan vocht is verdampt.

Mocht je geen aluminium deksel hebben, kun je de aubergineschotel natuurlijk ook in de oven (200 °C) zetten.

Ingrediënten

 2 aubergines (1 kg)
 1 ui
 1 teen knoflook
 500 g passata di pomodoro
 (italiaanse) kruiden naar smaak
 geraspte parmigiano
 200 g mozzarella
 basilicum
 (olijf)olie
 zout en peper

Aanwijzingen

1

Snijd de aubergines in plakken van ong. een halve cm. Dit kunnen zowel lange als ronde plakken zijn.
Met ronde plakken kun je mooi een sudderpan vullen, gebruik je de Crafond ovenschaal, snijd dan lange plakken.
Doe de aubergineplakken in een grote schaal met flink gezouten water en laat ze een kwartiertje liggen. Haal eruit, spoel af en laat ze nog eens een kwartier in een vergiet uitlekken.
Leg ze op keukenpapier om zoveel mogelijk vocht kwijt te raken. Bestrooi daarna met een beetje bloem.

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit ze in een beetje olijfolie en voeg de passata di pommodoro toe.
Breng op smaak met peper en zout en evt. italiaanse kruiden en laat een kwartiertje pruttelen.

Bak de aubergineplakken in olijfolie aan beide zijden goudbruin. Als je minder vet wilt gebruiken kun je ze ook grillen in de grillpan. Haal uit de pan en leg weer op keukenpapier om het teveel aan vet kwijt te raken.

Snijd de mozzarella in kleine stukjes en laat het overtollige vocht weglopen.

Doe een klein beetje tomatensaus in de sudderpan. Leg de aubergineplakken er op, zonder teveel te overlappen.
Bedek met weer wat tomatensaus en wat stukjes mozzarella en wat geraspte parmigiani.
Ga zo door tot de pan gevuld is, met een beetje geluk heb je 3 of 4 lagen. Eindig met geraspte kaas en een paar blaadjes basilicum.

Dek af met het aluminium deksel en zet op een laag vuurtje. Laat gedurende een minuut of 20 sudderen en verwijder dan het deksel. Kijk uit dat je het deksel niet schuin boven de pan houdt, want dan loopt er een hoop vocht in de pan.
Laat nog eens 5-10 minuten sudderen tot het teveel aan vocht is verdampt.

Mocht je geen aluminium deksel hebben, kun je de aubergineschotel natuurlijk ook in de oven (200 °C) zetten.

Aubergines parmigiana
Dit bericht is gepost in . Bookmark de link.